2 lip 2011

BARDZO POLECAM...:):):)


Witam bardzo serdecznie po dłuższej nieobecności ale troszeczkę mną zakręciło.....tzn dopadł mnie błędnik, było parę lat spokoju i nagle bummm,  cały świat mi zawirował , była cofka i inne sensacje,i było przymusowe unieruchomienie w łóżku .....brrrrr, ale na szczęście już lepiej i wszystko powoli wraca do normy:):):)

Bardzo chciałam serdecznie Wam  podziękować za liczne odwiedziny i sympatyczne komentarze, dziewczyny jesteście cudowne!!!!

Dzisiaj zamiast chwalić się kolejną  karteczką, podaję Wam przepis na PRZEPYSZNĄ

                                                       BABKĘ MAJONEZOWĄ


Jest to porcja na 1 keksówkę- proponuję podwójną porcję czyli 2 keksówki:):):) jest to ciasto które zawsze się UDAJE a jakie DOBRE!!!


SKŁADNIKI CIASTA: na 1 porcję
5 jajek
1 szklanka cukru
1 duży cukier waniliowy
4 duże łyżki majonezu ( czubate) polecam Winiary "Dekoracyjny"
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy ( na 1/2 l mleka, może być z cukrem)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
w miseczce wymieszać razem: mąkę, budyń i proszek do pieczenia

LUKIER:
1 cytryna
cukier puder
Wycisnąć sok z cytryny do kubeczka i dodać tyle cukru pudru aby lukier miał konsystencję gęstej śmietany.

Całe jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, ja zawsze ubijam  robotem na najwyższych obrotach 5 do 7 minut efekt gwarantowany, potem ubijając cały czas dodaję sukcesywnie po łyżce majonezu, następnie dodaję stopniowo wymieszane suche składniki czyli mąkę...
Formę keksówkę wykładamy papierem i wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 C przez 40 min. Ja piekę w piekarniku gazowym na "4" przez prawie 60 min. najlepiej do suchego patyczka. Upieczone gorące ciasto wyciągamy z papierem z foremki na deseczkę odchylamy papier i jeszcze gorące  całe ciasto polewamy cytrynowym lukrem.

Pyszne na gorąco i na zimno( zwłaszcza na drugi dzień),  zimnego ciasta nie przykrywamy , nie wysycha, im dłużej stoi tym smaczniejsze ale u mnie nie ma szans na dłuższe "leżakowanie":)
                                                                       życzę SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Hmmmm, majonez do ciasta... Ale krakersów z krówką też nigdy bym nie połączyła, a niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam ją kiedyś u Ciebie. PYSZNA!! Za niedługo będę miała nowy piekarnik to wypróbuję :)
    Wracaj szybko do zdrowia i wpadaj do mnie bo się bardzo stęskniłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co patrzę na tą babkę to się ślinie :)
    To kiedy mogę wpaść???? :) :) :)

    OdpowiedzUsuń