14 lis 2010

Deserek do popołudniowej kawusi :)

BEZY
Zgodnie z wczorajszą obietnicą podaję przepis na pyszne beziki:

5 białek
1 szklanka cukru
1 duże opakowanie cukru waniliowego (32g)

Białka ubijamy na sztywną pianę do ubitych białek dodajemy stopniowo oba cukry (ja dzielę na 3 razy)  gdy oba cukry są wymieszane z ubitymi białkami, ubijam dalej cały czas jeszcze przez 7-8  minut wtedy piana robi się bardzo sztywna i nie czuć drobinek cukru.  Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i nakładam łyżeczką kleksy, piekę bezy w temp. 170st. przez 70 do 90 min. w zamkniętym piekarniku. Przepis bardzo łatwy i prosty, nie ma opcji że się nie uda!!!
Są naprawdę pyszne jak i wczorajsze ciasto!!!
                                                                   Życzę smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Beziki palce lizać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. W każdej chwili możesz wpaść do mnie bez względu na porę dnia:)Już się nie mogę doczekać naszego spotkania. Serdecznie zapraszam i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń